Menu
Francuski dla studentów

-  wyjeżdżasz do Francji na Erasmusa

- chcesz nauczyć się mówić biegle po francusku 

- ciekawi Cię kultura frankofońska

                 Przyjdź do AF : szczegóły w zakładce kursy / 1 godz. już od 12 PLN

Reseau mondial

- jesteśmy częścią światowej sieci AF 

- już od 30 lat w Toruniu 

- profesjonalizm, jakość, doświadczenie, indywidualne podejście,

-  uczciwa cena, francuskie dyplomy

Naucz się mówić po francusku

Naucz się mówić po francusku !

- pomożemy przygotować się  do egzaminów DELF/DALF (sesja czerwiec 2019)

- profesjonalnie, w dobrej cenie i miłej atmosferze,  w Toruniu jesteśmy już od 30 lat!

Wynajem sal:
  • na szkolenia
  • cafe bistro na imprezy okolicznościowe

​Starówka Torunia, konkurencyjne ceny, możliwość cateringu. 
Kontakt sekretariat AF.

Aktualności

  Kursy letnie średnio-intensywne na poziomie A1, A2, B1 i  B2

  - 30 godz. lekcyjnych (2 x 135 min. w tygodniu) przez 5 tygodni
  - zajęcia odbywają się w następujących terminach :
                      poniedziałek  i środa : 17.00 – 19.15
                      wtorek  i czwartek     : 17.00 – 19.15
      podręcznik : Alter Ego +1,  Alter Ego +2, Alter Ego +3, Alter Ego +4

                                          cena kursu przy minimum 5 osobach : 550 PLN
                                          zapisy na kursy już od 14 maja : sekretariat@aftorun.pl, tel : 531 319149

Już Rzymianie spożywali ten przysmak, który praktycznie istniał od zawsze. Sporządzany jest na bazie warzywa łatwego w uprawie i tym samym nie kosztuje drogo. Patrząc na listę jego składników nie powinniśmy być zdziwieni, że  był serwowany głównie w skromniejszych progach.  Choć jak głosi jedna z legend, jadali go i nawet sami przyrządzali, królowie Francji Ludwik XIV i Ludwik XV. Ten ostatni, powróciwszy z polowania, nie znalazł niczego innego w kuchni oprócz cebuli, masła i szampana.
Z tego przygotował przysmak, z którego dzisiaj słynie Francja, a w Paryżu można go
                                 zjeść praktycznie w każdym, dobrym bistro.O jaki przysmak chodzi?

                                  Rozwiązania /wszystkie zagadki/ prosimy nadsyłać do 25 kwietnia br
                                  na adres sekretariat@aftorun.pl

W języku niemieckim przysmak ten nazywa się po prostu „gâteau”.
Znany był już w XVI wieku na dworze króla Stanisława, księcia Lotaryngii.
W aktualnej postaci jest serwowany dopiero od XIX wieku i nadal toczą się dyskusje, czy ser powinien stanowić  jeden z jego głównych składników,  czy też nie. Podawany prosto z pieca i jedzony palcami, tak nakazuje tradycja alzacka.  Kiedyś serwowany z kieliszeczkiem ”sznapsa”, a dzisiaj z dobrym białym winem z Alzacji. Może być daniem głównym, jak i przystawką serwowaną z zieloną sałatą.

                                 O jaki przysmak chodzi?

W historii powstania tego przysmaku przewijają się znane  nazwiska i miejsca :
polskiego kucharza, słynnego francuskiego reżysera,  światowej sławy aktorki 
i jednego z najpiękniejszych  miasteczek prowansalskich, od którego wziął swoją nazwę ten przysmak.  Według przepisu swojej babci , kucharz stworzył  deser, którym karmił ekipę filmową, a ona rozkoszowała się  jego smakiem.  Przypadł  on szczególnie do gustu młodej aktoreczce, która w tym miejscu rozpoczęła swoją światową karierę.

                                O jaki deser chodzi i skąd wzięła się jego nazwa ?

Powstanie tego przysmaku zawdzięczmy rybakom greckim, którzy w VII wieku p.n.e. przybyli z terenów aktualnej Turcji i założyli miasto o nazwie Marsylia. Mieli swój własny sposób na wykorzystywanie resztek z ryb, które nie nadawały się do sprzedaży. Sposób polegał na długim gotowaniu tych resztek w wodzie morskiej. W języku prowansalskim sposób ten nazywał się po prostu „baisse l’ébullition”. Przepis na ten przysmak pochodzi z potrawy, która nazywała się Kakavia. O jaki przysmak chodzi ?

Historia tego przysmaku sięga 1538 roku i prowadzi nas do Peru, skąd  został on sprowadzony do Europy. Jego europejska historia rozwija się na dobre w XVIII wieku, najpierw jako pożywienie dla bydła, a za sprawą Parmentier, który podarował rośliny Ludwikowi XVI, zostaje również rozpowszechniony w żywieniu ludzi we Francji.

Podaj nazwę i nazwę dania (jedno z  kultowych  dań  kuchni francuskiej), w  którym ten  przysmak jest podstawowym składnikiem.

O jaki przysmak chodzi i  w kuchni jakiego kraju frankofońskiego nie może go zabraknąć?

Istnienie tego przysmaku potwierdza już rękopis z XVII wieku. Mieszkańcy nabrzeży rzeki Mozy spożywali go głównie zimą, kiedy pokryta lodem rzeka nie pozwalała łowić ryb. Spożywano więc go w formie przypominającej małe, smażone rybki. 
Przysmak  ten stanowił również pożywienie żołnierzy angielskich, amerykańskich i kanadyjskich, którzy stacjonowali we Flandrii w czasie I wojny  światowej.
                                Nazwa przysmaku pochodzi bezpośrednio od sposobu jego przygotowania.
                                Sam przysmak znalazł również swoje miejsce w przepisach kuchni amerykańskiej
                                z 1865 roku.
                                dla przypomnienia : odpowiedzi podajemy w języku polskim i francuskim
                               
Regulamin konkursu
na stronie http://aftorun.pl/8/ciekawostki.

Z okazji Święta Frankofonii, które przypada 20 marca, zapraszamy Państwa do udziału w konkursie „Frankofońskie smaki 2019”.  

Informacje szczegółowe już w najbliższą środę w dniu Święta  Frankofonii. 

2019-02-07 Concours-photo

retrouvez les pièces de Molière dans la vie de tous les jours !

https://www.10sur10.com.pl/concours-photo-moliere-residence-10sur10

2018-12-21 Szkolenie

 „Formation-habilitation au DELF A1 et A2”, przeznaczone dla nauczycieli języka francuskiego, organizowane przez Instytut Francuski w Warszawie i Alliance Française w Toruniu, odbędzie się w dniach 11-12 stycznia 2019.

Zapisy i szczegółowe informacje : sekretariat AF w godzinach urzędowania (tel : +48 531 319 149) lub mailowo : sekretariat@aftorun.pl.

                                       Liczba miejsc ograniczona. Zapraszamy!

Lazurowe Wybrzeże  :  wycieczka 26 kwietnia - 5 maja 2019  

Cennik kursów 2018/2019 w zakładce "Zapisz się na kursy"

Uprzejmie informujemy, że do 31 sierpnia  Sekretariat AF będzie czynny we wtorki i czwartki w godzinach od 14.00 do 17.00.
Kontakt telefoniczny  531 319 149 od poniedziałku do piątku od 14.00 do 17.00.

Wyniki czerwcowej sesji DELF TP 2018 znajdują się w zakładce "Egzaminy".

Wyniki sesji DELF Junior i DELF Junior/Scolaire 2018 znajdują się w zakładce: Egzaminy.

Cennik oraz regulamin kursów na rok akademicki 2017/2018 dostępny w zakładce "Zapisz się na kursy".

Szanowni Państwo, zapraszamy na kurs maturalny. Szybki, skuteczny i tani. Kurs trwa 20 h (lekcyjnych), 10 spotkań po 1.5h w soboty od 10.00 do 11.30 począwszy od 6 lutego. Minimalna liczba osób do uruchomienia grupy - 5 osób.

Partnerzy: